Nederland in dialoog over het VN-verdrag Handicap met VN-comité

De Nederlandse overheid ratificeerde in 2016 het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag beschrijft hoe de overheid de rechten van mensen met een beperking beschermt en verbetert. Op donderdag 15 augustus vond een dialoog plaats over hoe het er nu voor staat in Nederland. Wat gaat goed en wat kan beter?

Beeld: ©Permanente Vertegenwoordiging in Genève

Nederland rapporteert periodiek aan het VN-comité voor de Rechten van Personen met een Handicap over de uitvoering van het verdrag. Bij de dialoog, die in Genève plaatsvond, stelde dit comité vragen over hoe de rechten van mensen met een beperking in Nederland worden beschermd. Carsten Herstel, directeur-generaal Langdurige Zorg bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), leidde de groep mensen die namens de Nederlandse overheid naar Genève afreisde.

Voorbereiden op de dialoog

In Nederland is het College voor de Rechten van de Mens toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag. Ook zij waren namens Nederland aanwezig bij de dialoog. De koepelorganisatie van belangenorganisaties voor mensen met een beperking in Nederland, Ieder(in), was ook aanwezig in Genève voor de dialoog. Als voorbereiding op de dialoog gaf het College voor de Rechten van de Mens, hun aandachtspunten en suggesties mee aan de leden van het Comité.

Meedoen in de samenleving

Herstel kijkt positief terug op de dialoog: "Het was intensief omdat we vragen vanuit het Comité direct in dialoogvorm moesten beantwoorden. Die dialoog werkte goed omdat het ruimte bood om het gesprek aan te gaan over hoe we de samenleving beter kunnen inrichten zodat mensen met een beperking echt mee kunnen doen. Gelukkig hadden de collega’s de dialoog met het Comité hartstikke goed voorbereid."

Bij de dialoog kwamen onderwerpen langs zoals de decentralisatie van ons (zorg)stelsel en de situatie in het Caribisch deel van Nederland. Ook kwam ter sprake dat de kennis over waar mensen met een beperking in het dagelijks leven tegenaan lopen vergroot moet worden bij beleidsmakers, rechters en professionals. Er was ook bijzondere aandacht voor vrouwen en kinderen met een beperking. Een goede ontwikkeling, volgens Herstel. "De inspraak van mensen met een beperking is hard nodig. Daarom was het mooi om te zien dat er ook jongeren bij de dialoog waren om hun stem te laten horen."

Toegankelijkheid van openbare plekken

De dialoog leverde een goed algemeen beeld op van de rechten van mensen met een beperking in Nederland. Verschillende voorzieningen zijn goed geregeld, maar tegelijkertijd is er nog een lange weg te gaan, benadrukken ook het College voor de Rechten van de Mens en Ieder(in). Zo worden mensen met een hulphond bijvoorbeeld nog regelmatig niet toegelaten in restaurants, ook al gaat dit tegen de wet in. Ook voelen mensen zich nog niet in alle situaties en gevallen goed bejegend en geaccepteerd. "In Nederland hebben we verschillende dingen goed geregeld’, zegt Herstel. ‘Maar we zien ook dat de verschillen per gemeente bij het bieden van passende voorzieningen groot zijn en dat bijvoorbeeld de toegankelijkheid van openbare plekken voor mensen met een beperking onder druk staat."

Aanbevelingen voor de Nederlandse overheid

Begin september publiceert het VN-comité zijn aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Daarin geven zij aan waar zij verdere verbetering adviseren. Herstel verwacht dat de aanbevelingen stevig zullen zijn. Het is dan aan alle betrokken ministeries om de aanbevelingen van het Comité te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de eerste werkagenda bij de vastgestelde nationale strategie 2040 voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap.

Een van de concrete aanknopingspunten uit de dialoog is in ieder geval het belang van een integrale benadering. "En daarbij is het ook belangrijk dat we mensen met een beperking betrekken bij het maken van beleid en het opzetten van initiatieven’, voegt Herstel daaraan toe. ‘Voor een toegankelijk en inclusief Nederland hebben we iedereen nodig. Zodat kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander."

Meer informatie

Wil je meer weten over de dialoog in Genève? Je kunt de dialoog terugkijken op de website van de Verenigde Naties.