Rolf Schrama’s strijd voor inclusie

Rolf Schrama's verhaal is er een van veerkracht, doorzettingsvermogen en groei. Geboren met een zeldzame vorm van dwerggroei, diastrofische dysplasie, waren de vooruitzichten bij zijn geboorte erg somber. Ondanks deze uitdagingen besloot Rolf al op jonge leeftijd dat hij groots wilde leven. Hij overwon obstakels, vond zijn ware passie en leerde zichzelf te accepteren. Nu maakt hij zich hard voor inclusie op de arbeidsmarkt. 

Beeld: ©Ministerie van VWS/EMMA-Roderik Rotting

Rolfs beperking ging vooral een rol spelen toen hij naar het voortgezet onderwijs ging. “Op de nieuwe school moest ik weer een plek veroveren,” vertelt Rolf. “Daarbij kwam vaak een negatieve lading kijken. Mensen vonden het knap dat ik ook naar school ging, alsof dat voor iemand zoals ik een uitzondering zou moeten zijn.” Hij merkte dat hij zich keer op keer moest bewijzen en zichzelf overcompenseerde om geaccepteerd te worden. “Ik had het gevoel dat ik moest laten zien dat ik beter was dan de rest, wat ervoor zorgde dat ik afscheid nam van wie ik werkelijk was.”

Een droomcarrière in de financiën

Na zijn mavo-opleiding schopte Rolf het tot doctorandus in de economie. Hij had het idee dat succes werd gemeten aan geld en status. “Succes betekende voor mij geld verdienen in de financiële sector,” zegt Rolf. “Ik werkte hard en droomde van een toekomst waarin ik rijk zou zijn en in een dikke auto zou rijden.” Zijn vastberadenheid leidde tot een prestigieuze baan in een statig kantoorpand aan de Amsterdamse grachten. Maar toen hij op een dag uit het raam staarde, vroeg hij zich af: “Is dit leven eigenlijk wel zo groots?”

Hoewel Rolf veel had bereikt, voelde hij zich diep van binnen ongelukkig. “Ik had zoveel in mijn carrière geïnvesteerd, maar het geluk bleef uit. Buitenstaanders complimenteerden me vaak met mijn baan, alsof ze verbaasd waren dat iemand zoals ik dat voor elkaar had gekregen. Maar die opmerkingen maakten me eigenlijk alleen maar bozer en gefrustreerder.”

Een keerpunt en een nieuwe koers

Het gevoel van onvrede werd zo groot dat Rolf op 31-jarige leeftijd besloot zijn baan op te zeggen. “Het was tijd om mezelf te accepteren en te erkennen dat ik een beperking heb, en dat dat oké is. Het was een bevrijdend moment, omdat ik besefte dat ik niet zoals miljoenen anderen hoefde te zijn.” Vanaf dat moment begon Rolf te praten over zijn beperking, iets wat hij voorheen altijd vermeden had. Hij besefte dat hij, net als anderen, vooroordelen had over mensen met een beperking, en dat hij eigenlijk hetzelfde deed als waar hij anderen van betichtte.

Een belangrijk keerpunt kwam toen hij in 2012 voor het eerst in een zeilboot stapte. Hij was meteen verkocht en deed in 2016 mee aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In die periode is hij naar eigen zeggen het meest gegroeid als mens: van accepteren naar omarmen wie hij is. Zeilen werd niet alleen een nieuwe passie, maar ook een metafoor voor zijn leven. “In een eenmansboot moet je vijftien lijnen binnenhalen, constant van plek veranderen en anticiperen op de wind. Dat voelde als het leven zelf. Wanneer je op de juiste plek zit, valt je beperking weg. Dat geldt zowel voor het zeilen als voor het werken in een bedrijf.”

Beeld: ©Ministerie van VWS/EMMA-Roderik Rotting

Inclusie op de arbeidsmarkt

Sinds juli 2019 werkt Rolf als diversity officer bij vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen, waar hij zich inzet om talentvolle mensen met een beperking aan een baan te helpen. Hij ziet het als zijn missie om werkgevers te laten inzien dat iedereen waardevol is en een bijdrage kan leveren aan de organisatie. Dat doet hij door als spreker bij organisaties zijn verhaal te vertellen. “In de afgelopen vijf jaar heb ik een verandering gezien in de manier waarop mensen denken over een inclusieve arbeidsmarkt,” vertelt Rolf. “Wat vroeger voelde als roepen in de woestijn, begint nu meer grond te krijgen. Steeds meer bedrijven beseffen de kracht van diversiteit, niet alleen in termen van etniciteit of gender, maar ook als het gaat om mensen met een beperking.”

Toch ziet Rolf nog veel ruimte voor verbetering. “Er moet nog veel gebeuren voordat we een samenleving bereiken waarin mensen met een beperking evenveel kansen hebben als anderen. Er is weliswaar meer aandacht voor dit onderwerp, maar het is een diepgeworteld probleem dat niet in een paar jaar kan worden opgelost. We moeten kleine stapjes blijven zetten.”

Advies voor werkgevers

Rolf heeft een duidelijke boodschap voor werkgevers: “Zet mensen op de juiste plek en hun beperking valt weg. Het gaat erom dat we ons bewust zijn van de talenten van elk individu, ongeacht hun achtergrond of beperking. En laten we eerlijk zijn, iedereen heeft ergens een beperking, ook al is die niet altijd zichtbaar.”

Met zijn ervaring en inzichten is Rolf een voorvechter van inclusie op de arbeidsmarkt. Hij hoopt dat zijn verhaal anderen zal inspireren om niet tegen de wind te vechten, maar deze juist te gebruiken om vooruit te komen. Want zoals hij zelf heeft ervaren: “Dat kan je verder brengen dan je ooit had kunnen dromen.”

NOC*NSF en themadag inclusieve arbeidsmarkt

NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met het doel (top)sport in Nederland te bevorderen. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, werkt NOC*NSF samen met sportbonden en partners aan inclusie en diversiteit binnen de sport. Zo organiseerde NOC*NSF op 1 september de themadag inclusieve arbeidsmarkt. Tijdens deze themadag werd de Actieverklaring Inclusief Werkgeven aangeboden aan staatssecretaris Participatie en Integratie Jurgen Nobel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De Actieverklaring is ondertekend door 35 werkgevers die hiermee het belang onderstrepen van een inclusieve arbeidsmarkt en aangeven hoe ze gezamenlijk knelpunten kunnen wegnemen. Bijvoorbeeld door de werkvloer toegankelijker te maken. 

De ministeries van SZW en VWS hebben ook de Actieverklaring ondertekend, net als Missie H2, één van de partners van het Paralympisch TeamNL Huis. Missie H2 is een coalitie van acht bedrijven die zich inzet om samen met de overheid tot een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030 te komen. 

Rolf Schrama sloot de themadag inclusieve arbeidsmarkt af met het vertellen van zijn persoonlijke en eerlijke verhaal, waarmee hij anderen inspireert om na te denken over vooroordelen en inclusiviteit.