Een inclusievere instroom van werknemers bij ASML

Joost werkt bij ASML als programmamanager inclusief werkgeverschap. Deze functie was op zijn lijf geschreven. "Ik heb specialistische kennis over digitale toegankelijkheid, maar ik weet ook veel over wet- en regelgeving op het gebied van toegankelijkheid." Deze kennis en ervaring past hij bij ASML toe in de aansturing van inclusie projecten en consultancy. Hij zorgt onder andere voor een inclusievere instroom van werknemers en voor een betere ondersteuning van nieuwe medewerkers met een beperking. 

Beeld: ©Ministerie van VWS
Joost van Loon, ASML

Hoe hij te werk is gegaan? “Toen ik vorig jaar mei startte, heb ik eerst in kaart gebracht wat voor diverse groepen er binnen ASML werkten. Ik kwam al gauw tot de conclusie dat er weinig mensen met een beperking werkten. Recruitment gaf aan wel mensen te willen aannemen, maar dat zij niet solliciteerden op de openstaande vacatures.” Dat heeft volgens Joost onder andere te maken met het vooroordeel dat grote organisaties zoals ASML niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Hij had die vooroordelen zelf ook, vertelt hij. “Ik ben 6 jaar geleden praktisch blind geworden. Ik dacht, ik kan nooit aan de slag bij een grote organisatie. Die zijn veel te massaal en individualistisch en alleen maar met targets bezig, niet met inclusief werkgeverschap. Nu begrijp ik beter dat het beide kanten op werkt. Ik zie dat er wel heel veel mogelijk is in je carrière, en dat bedrijven welwillend zijn om te leren.” 

Bij ASML werkt een grote groep neurodivergente mensen, zoals mensen met ADHD, dyslexie, autisme of hoogsensitiviteit. Bij bedrijven in de tech-sector zie je dat vaker en zonder hen had ASML er ook niet gestaan, vertelt Joost. “Zij zijn onmisbaar bij de ontwikkeling en productie van complexe machines. En dat is een extra reden om ervoor te zorgen dat er een fijne werkomgeving is.” ASML biedt daarom aangepaste opleidingstrajecten aan, ze leiden recruitment op in hoe je op een toegankelijke manier sollicitatiegesprekken voert, herschrijven vacatureteksten of passen de fysieke werkomgeving aan zoals met prikkelarme ruimtes. 

Om de instroom diverser en de werkplek toegankelijker te maken, heeft Joost de hulp ingeschakeld van specialistische partijen. Die partijen helpen ASML om duurzame plaatsingen te vinden, en begeleiden mensen met teamcoaches en trainingen. Daarnaast werkt Joost aan het vergroten van de bewustwording bij collega’s en intern over de kansen, zelfstandigheid en mogelijkheden van mensen met een beperking binnen de organisatie. 

Wat tot nu toe grote successen zijn? “We hebben nu bijvoorbeeld een online catalogus met hulpmiddelen. Mensen kunnen daarin heel makkelijk middelen bestellen ter ondersteuning zodat zij goed hun werk kunnen doen. Maatwerk is namelijk lastig in grote organisaties. Als je van tevoren dingen regelt, scheelt dat heel veel tijd en organisatiekracht.”

Tip van Joost voor een toegankelijke werkomgeving
Door te laten zien hoe grote organisaties als ASML werken aan toegankelijkheid, kun je andere mensen inspireren, benadrukt Joost. “Wij hebben ook bij andere bedrijven afgekeken om te leren hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier een plekje konden geven.” Zijn tip is dan ook om van elkaar te leren en in contact te komen met andere organisaties over hoe zij hun werkplek toegankelijk maken: “Probeer niet zelf het wiel uit te vinden, maar neem deel aan netwerkgroepen. Wij komen ook graag langs bij andere organisaties om van elkaar te leren.”