Bij Social Label zijn tussenruimtes waar je even niks hoeft

Na een burn-out begon Frederique als vrijwilliger bij Social Label. Ze kreeg de ruimte om langzaam het werk en een nieuw ritme op te bouwen. "Als het even toch niet ging was dat ook oké. Die vrijheid was heel fijn. Verplichtingen op werk zijn moeilijk als het niet zo goed met je gaat." Inmiddels is Frederique shopmanager bij Social Label en begeleidt ze zelf nieuwe vrijwilligers. 

Beeld: ©Social Label
Oprichters Social Label. Links Simone, rechts Petra

Social Label is een werkwarenhuis dat ontwerpers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt samenbrengt. Naast dat zij aantrekkelijke producten maken voor publiek ontwerpen ze in hun eigen Social Label Lab een nieuwe kijk op arbeid, leren en meedoen. Petra en Simone zijn de oprichters van Social Label. Zij vinden het belangrijk dat nieuwe werknemers de tijd krijgen om zich op hun gemak te voelen bij hun nieuwe werkplek. Het kantoor van Social Label is daar ook op ingericht. "Soms heb je extra tijd nodig. Zeker in een wereld waarin alles steeds sneller moet. Wij bieden die tijd en ruimte."

Hoe ze dat doen? Ze ontwikkelden een tussenruimte waar aandacht en tijd is voor elkaar. "We hebben tussenruimtes waar je even niks hoeft en waar er geen regels zijn. Als je daar zit, kan de spanning wegvallen. Dan kun je even uitrusten. Het is eigenlijk alsof je eventjes in een andere omgeving zit, een prachtige vormgeven ruimte die inspireert."  

Petra en Simone zien dat er bij de meeste bedrijven een cultuur heerst met hoge werkdruk waardoor veel mensen uitvallen. "Als je dan niet meer kan werken, is dat superspannend. Wij vinden dat het niet raar moet zijn als je even een pauze neemt. Dan kun je daarna weer terugkomen en nieuwe dingen leren. Werk moet een manier zijn om jezelf te ontwikkelen."

Frederique, shopmanager Social Label
Beeld: ©Ministerie van VWS
Frederique, shopmanager Social Label

Bij Social Label kreeg Frederique de kans om op eigen tempo een nieuw vakgebied te leren kennen. Deze kans biedt zij nu ook aan nieuwe vrijwilligers. "Als ik zie dat het soms nog wat te veel is dan zeg ik, ‘kom in ieder geval langs voor een kopje koffie en kijk maar of je dan langer blijft of niet'. Uit eigen ervaring weet ik dat het voor je herstel belangrijk is om er weer op uit te gaan en in het sociale leven te zijn. Vaak blijven mensen dan toch langer dan ze van plan waren, omdat ze zich fijn voelen op het werk. Uiteindelijk wordt er ook op je gerekend als collega. Je hoeft niets uit je handen te krijgen, maar het is wel goed dat je er bent."

Tip van Social Label voor een toegankelijke werkvloer
"Naast de inhoud van het werk moet je er ook voor zorgen dat de werkplek een fijne uitstraling heeft. Bijvoorbeeld door de werkomgeving huiselijk te maken, zodat iemand zich thuis kan voelen en hierdoor in een fijne omgeving kan werken."