"Sinds ik hier werk gaat het met mijn gezondheid ook beter"

Bianca is communicatiemedewerker bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze kreeg deze baan, omdat haar profiel goed aansloot bij de werkzaamheden. SWOM (Stichting Studeren en Werken Op Maat) hielp haar met het vinden van een baan. Zij staan in contact met bedrijven die zich inzetten om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. 

Beeld: ©Ministerie van VWS
Van links naar rechts: Renée en Bianca

Bianca: “Ik heb voor deze baan veel zelf gesolliciteerd. Vaak werd ik dan beoordeeld op dat ik niet volledig kon werken. Door SWOM werd ik juist op een hele positieve manier voorgesteld, hierdoor kon ik in het sollicitatiegesprek met de VU helemaal mijzelf zijn.”

Renée werkt op het servicepunt participatie van de universiteit en ziet dat de VU goed bezig is met het verbeteren van de toegankelijkheid. “We focussen in sollicitatiegesprekken op wat iemand wél kan in plaats van wat iemand niet kan. Dan kan Bianca ook zeggen wat ze nodig heeft van ons om haar werk goed te doen. Hoe kunnen we haar helpen, zodat ze haar kwaliteiten kan gebruiken tijdens het werk?”

Bianca denkt dat de positiviteit over mensen met een arbeidsbeperking terecht is. “Wij werken misschien kortere dagen door onze beperking, maar doen niet minder werk. Door onze beperking kunnen we veel werk doen in een korte tijd, want dat hebben we onszelf geleerd. Onze productiviteit ligt erg hoog.” 

De Vrije Universiteit is een fijne werkplek voor Bianca. Ze denkt dat andere werkgevers een voorbeeld kunnen nemen aan de universiteit. “De communicatie is heel belangrijk. Er is goede communicatie tussen het team en mij. Vooral dat je echt alles kan bespreken, dat het niet genegeerd wordt. Ik kan aangeven wat ik nodig heb en dan kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen. Sinds ik hier werk gaat het met mijn gezondheid ook beter. Ik ben aan het doorgroeien en heb veel meer taken dan in het begin het plan was. Ik voel dat ik iets bijdraag, dat doet mij goed.”

Bij de Vrije Universiteit wordt ook vaak de samenwerking opgezocht met andere organisaties en experts op het gebied van toegankelijkheid. Renée: “Bijvoorbeeld SWOM of werkgeversservicepunten helpen ons met het vinden van nieuwe mensen, maar ook met het helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Denk aan het praten over iemands gezondheid met de collega's eromheen. Dan kan iemand bij collega’s terecht als het minder gaat en snappen zij wat er gebeurt. Je hoeft het dus niet allemaal alleen te doen.” 

Tip van Renée voor een toegankelijke werkomgeving
“Dat je iemand aanneemt omdat die iets goed kan. Net zoals we bij Bianca hebben gedaan.”