Staatssecretaris Vicky Maeijer bezoekt KindCentrum Borgele: "Als je samen naar school gaat, leer je elkaar beter kennen"
Het is vandaag de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Om dat te vieren ging op 2 december inclusiepact ‘De eerste inclusieve generatie’ van start. En wie kan nou beter het belang van een inclusieve generatie uitleggen, dan de nieuwe generatie zelf? Daarom bracht staatssecretaris Vicky Maeijer een bezoek aan KindCentrum Borgele in Deventer.
In Nederland zijn steeds meer scholen, speelplekken, sportclubs en andere initiatieven waar kinderen met en zonder handicap samen spelen en leren. Zo ook in KindCentrum Borgele. Hier gaan kinderen met en zonder handicap van 0 tot en met 18 jaar met elkaar naar school. En dat heeft vooral veel voordelen, vinden de kinderen zelf. “Als je samen naar school gaat, leer je elkaar beter kennen. Als je dan iemand op straat tegenkomt, kijk je niet meteen weg. Je denkt dan: ‘je bent best aardig’.”
In gesprek met de kinderen
Tijdens haar bezoek kreeg Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg ministerie VWS, een rondleiding van leerlingen Sem, Divaly en Mert. Al wandelend door klassen, oefenruimtes en speelplekken vertellen de kinderen wat samen spelen, sporten en naar school gaan voor hen betekent.
Daarna gingen de kinderen in gesprek onder leiding van kindercorrespondent Tako Rietveld. Onder het genot van ranja en cake vertelden ze de staatssecretaris in een ontspannen kringgesprek over hun bijzondere school. Want dat het best speciaal is om met zoveel verschillende kinderen op school te zitten, weten de leerlingen. Al voelt het niet altijd zo. “Vroeger voelde het ook bijzonder”, vertelt leerling Divaly. “Maar nu is het gewoon normaal”.
De eerste inclusieve generatie
Het is precies waar inclusiepact ‘De eerste inclusieve generatie’ om draait. Dit pact is gemaakt vanuit het uitgangspunt dat een inclusieve samenleving op te bouwen is door te beginnen bij de jongere generaties. Daarom werkt het ministerie van VWS Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met Stichting Het Gehandicapte Kind (HGK) aan een eerste, inclusieve generatie. Scholen, sportclubs, verenigingen en andere instanties spelen hierin een grote rol in.
Petitie ‘stop buitensluiting’
Stichting het Gehandicapte Kind benadrukt het belang van samen opgroeien ook met een petitie. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat 22 procent van de kinderen met een handicap regelmatig buitengesloten worden, tegenover 5 procent van de kinderen zonder handicap.
Om daar aandacht voor te vragen, overhandigde Feline, kinderambassadeur van HGK de petitie ‘Stop het buitensluiten van kinderen met een handicap' aan staatssecretaris Vicky Maeijer. Meer dan 10.000 mensen ondertekenden deze petitie waarin wordt gepleit voor een inclusieve samenleving.
Breng kinderen met elkaar in contact
Gemengde scholen als deze zouden er wel meer mogen zijn, vindt Feline. Zelf gaat ze naar het speciaal onderwijs. Sporten doet ze wel met allerlei kinderen, eerst voetbal en nu ballet. “Het is heel belangrijk om kinderen met en zonder beperking met elkaar in contact te laten komen, vertelt ze. “Dan kan je van elkaar leren”. Meekomen is voor Feline geen probleem bij ballet. Plezier hebben staat centraal. Maar dat heeft ze ook weleens anders meegemaakt. “Het gevaar van buitensluiting is dat je je eenzaam gaat voelen”, vertelt ze. “Eenzaamheid maakt onzeker en dat is een gevoel dat bij je blijft.”
Luister naar kinderen
Als kinderambassadeur zet Feline zich in voor inclusiviteit en laat ze graag van zich horen. Dat staatssecretaris Vicky Maeijer de petitie in ontvangst nam, vond ze dan ook erg leuk. Haar tip voor de politiek? “Luister meer naar kinderen! Ik heb het gevoel dat er vaker naar volwassenen geluisterd wordt, terwijl kinderen zoveel te vertellen hebben.”