Nationale strategie

In 2016 heeft de regering het VN-verdrag Handicap ondertekend. Sindsdien hebben we hard gewerkt om de situatie van mensen met een beperking te verbeteren. Dit betekent een andere manier van denken. Namelijk dat het aan de omgeving ligt of mensen wel of niet kunnen meedoen. En dat die omgeving dus moet veranderen. Hiervoor moeten we nog heel wat drempels in de samenleving wegnemen. Bijvoorbeeld door kritisch te bekijken hoe de wetten en regels in Nederland het leven van mensen met een beperking beïnvloeden.

Meerjarige nationale strategie

Er zijn al mooie voorbeelden van die veranderingen. Toch zijn we er nog lang niet. Daarom heeft de regering een nationale strategie gemaakt. De strategie is opgesteld samen met mensen met een beperking en de organisaties die namens hen meepraten. In de strategie staat hoe de situatie van mensen met een beperking in 2040 moet zijn verbeterd op de levensdomeinen:

  • Werk en inkomen
  • Thuis en wonen
  • Onderwijs en ontwikkeling
  • Gezondheid en ondersteuning
  • Vervoer en mobiliteit
  • Cultuur, media, vrije tijd, sporten en bewegen
  • Veiligheid en rechtsbescherming

Belangrijke regels in strategie

In de strategie staan enkele belangrijke regels voor iedereen die bij de uitvoering betrokken is. Bijvoorbeeld dat meedoen in de samenleving een mensenrecht is. Dat mensen met een beperking zelf moeten kunnen beslissen over hun leven. En dat zij recht hebben op de mogelijkheden om hun leven te leiden zoals ze dat zelf willen.

De regering maakt nu met mensen met een beperking een plan voor het bereiken van de doelen in de strategie. Bij de uitvoering zal de regering samenwerken met gemeenten en bedrijven. Samenwerken is noodzakelijk, alleen dan kunnen we de situatie van mensen met een beperking verbeteren.

Meer lezen?

De nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap is (net als de aanbiedingsbrief) te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Nationale-strategie_ALLEEN te gebruiken voor NB en bij nieuwsbericht op site Dom
Beeld: ©Ministerie van VWS