Start het gesprek over toegankelijkheid op de werkvloer. Iedereen heeft eigen behoeftes en andere dingen nodig als het gaat om toegankelijkheid. Wat voor de ene persoon fijn is, is voor de ander misschien niet gewenst. Een toegankelijke werkvloer begint met een simpel vraagje! Een paar handige tips om je op gang te helpen.
Handige tips
Een goede werkgever is een toegankelijke werkgever. In Nederland wonen 2 miljoen mensen met een beperking. Het VN-verdrag Handicap stelt dat iedereen volledig moet kunnen meedoen in de maatschappij. Een baan hebben en kunnen werken met collega’s is daarin een grote factor. Het ministerie van VWS heeft onlangs een Nationale strategie gelanceerd om de positie van mensen met een beperking in Nederland te verbeteren. Dit heeft ook impact op jouw bedrijf.
Er zijn veel mensen met een beperking die aan de slag willen en kunnen, maar daar geen kans voor krijgen door het tekort aan toegankelijke werkplekken. Daarnaast zijn vooroordelen over mensen met een beperking ook een tegenwerkende factor. Als werkgever kun je een grote impact maken door samen met ervaringsdeskundigen een werkplek toegankelijker te maken en vooroordelen uit de weg te gaan. Zo zorg je dat meer mensen bij jouw organisatie willen en kunnen werken. Bovendien biedt het jou ook kansen, zoals:
- economische voordelen, inclusieve bedrijven bereiken meer omzet;
- zichtbaarheid en een positieve reputatie voor jouw bedrijf;
- een nieuw potentieel aan talentvolle medewerkers in tijden van personeelskrapte;
- een diverse werkvloer, dat weer zorgt voor:
- meer betrokkenheid van werknemers;
- een beter personeelsbehoud;
- een verbeterde bedrijfscultuur en dus beter werk.
Drie tips om je alvast op weg te helpen:
- Zet in je vacaturetekst expliciet dat iedereen op de functie kan solliciteren. Neem bijvoorbeeld de volgende tekst op: Twijfel je of de baan geschikt voor jou is? Wij gaan graag met je in gesprek.
- Praat eerst over iemands kwaliteiten en vraag daarna pas naar iemands beperking. Wat heeft iemand nodig om zijn functie goed uit te voeren?
- Voeg een vraag toe aan het sollicitatieformulier: hoe maken we deze baan toegankelijk voor jou?
Verschillende organisaties zetten zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt. Zij helpen je aan geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Ook geven zij trainingen over inclusief werkgeverschap. Heb je op dit moment geen openstaande vacatures, maar wil je wel werk maken van een inclusieve werkomgeving? Ook daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij een van de onderstaande organisaties:
- Emma at Work dicht de kloof tussen jong talent met een (fysieke) aandoening en de arbeidsmarkt. Dit doen ze vanuit 2 invalshoeken: ze werken aan de ontwikkeling van jongeren en helpen organisaties bij het realiseren van een inclusievere werkvloer d.m.v. diverse programma’s en workshops.
- Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM) biedt levensbrede begeleiding middels een maatwerkaanpak om inclusieve werkplekken te realiseren. SWOM helpt iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt én begeleidt 130+ werkgevers van A tot Z bij het vinden van het juiste talent en het opzetten van een inclusieve werkomgeving. SWOM bereidt je voor, traint je, matcht, plaatst en begeleidt professionals met een hulpvraag, en biedt tegelijkertijd begeleiding aan werkgevers om zo een echt toegankelijke arbeidsmarkt te realiseren waarin iedereen op zijn plek is!
- Onbeperkt aan de Slag biedt bedrijven service op maat om inclusief werkgeverschap te stimuleren. Ze hebben meer dan 10.000 getalenteerde en gemotiveerde werkzoekenden met een beperking in hun netwerk. Ook geven ze trainingen, advies en workshops.
- Pernu helpt met het werven, selecteren en detacheren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Maatwerkbanen brengt werkzoekende mensen met een doelgroepregistratie in contact met werkgevers, scholen en re-integratiebedrijven.
- Ctalents koppelt talenten met een auditieve of visuele beperking aan toegankelijke organisaties. Zo zorgen zij ervoor dat de werkloosheid onder mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn duurzaam wordt verlaagd van 70% naar 20%.
Producten en diensten moeten vanaf 28 juni 2025 makkelijker te gebruiken zijn voor mensen met een beperking. Dit is per wet vastgesteld. Naast dat het wettelijk verplicht is, vergroot het ook de doelgroep van je producten en diensten. Bereid je vast voor en zorg dat je website en producten toegankelijk zijn voor (toekomstig) opdrachtgevers en werknemers.
Drie tips om je alvast op weg te helpen:
- Doe de zelfscan en/of vraag een ervaringsdeskundige om door je website te gaan.
- Maak je website toegankelijk door je video’s te ondertitelen, beschrijvingen toe te voegen bij je foto’s (alt-beschrijving) en na te denken over audiodescriptie.
- Probeer altijd in begrijpelijke taal te communiceren. Bijvoorbeeld op je website en in gebruiksaanwijzingen. Weet je niet zeker of iets begrijpelijk is? Check het op Ishetb1.nl of vraag het aan een ervaringsdeskundige.
Meer informatie? Kijk op www.digitoegankelijk.nl en ga aan de slag.
Sociale toegankelijkheid op de werkvloer is belangrijk. Mee kunnen doen op werk betekent meer dan kunnen werken. Het gaat ook om het contact tussen collega’s, werkevenementen, borrels, etc.
Iedereen is anders. Elke persoon heeft eigen behoeftes en andere dingen nodig als het gaat om toegankelijkheid. Door het gesprek aan te gaan kom je erachter wat voor iemand belangrijk is. Zo ontdek je hoe een werkplek voor een individu toegankelijker kan worden. Je kunt altijd de vraag stellen: wat kunnen we doen om het voor jou een fijne werkplek te maken? Zo creëer je ruimte voor mensen om hun ervaringen te delen. En leer je hoe je het beste met elkaar omgaat.
Er is een aantal concrete acties die je als werkgever direct kunt doen om de werkplek toegankelijker te maken:
- Zorg voor flexibele werktijden en werkzaamheden.
- Bied de mogelijkheid aan om thuis te werken.
- Zorg dat indien nodig werkplekaanpassingen worden gemaakt.
- Zorg voor begeleiding. Bijvoorbeeld van een jobcoach.
- Wijs een werknemer op de mogelijkheid om een gebarentolk of voorleeshulp voor werk aan te vragen.
- Maak een prikkelarme ruimte of rustruimte op kantoor.
- Check de fysieke toegankelijkheid van het gebouw:
- Is je bedrijf bereikbaar met openbaar vervoer?
- Kan iemand met een rolstoel door de ingang?
- Is er een rolstoeltoilet en parkeerplaats?
- Kan iedereen gebruikmaken van de openbare ruimtes en de materialen?
Heb je juist te maken met eenzaamheid op de werkvloer. Bekijk de handreiking voor tips: Aan de slag met eenzaamheid op de werkvloer.
Organisaties en websites die je verder op weg kunnen helpen met het toegankelijker maken van jouw bedrijf of organisatie:
- Via vraagje.nl start je direct op een leuke en speelse manier het gesprek over toegankelijkheid. Met vragen en tips van ervaringsdeskundigen leer je hoe je zelf drempels kunt verlagen. Gebruik vraagje.nl zelf, of organiseer een spel met een aantal collega’s.
- Werken met een beperking maakt in brochures duidelijk wat het betekent als je een werknemer met een bepaalde beperking in dienst hebt. Gebruik dit als startpunt voor het voeren van het gesprek met jouw eigen werknemers.
- Regelhulp biedt informatie over de meest gebruikte aanpassingen en ondersteuning.
- Babbage is gespecialiseerd in het aanpassen van werkplekken voor werknemers met een visuele of motorische beperking.