“Een toegankelijke werkplek gaat om drempels wegnemen, letterlijk, maar vooral figuurlijk”
De meest toegankelijke weekstart van Nederland vormde op maandag 7 oktober de aftrap voor de Week van de Toegankelijkheid. Met meer dan 250 werkgevers en werknemers werd hier het gesprek over toegankelijkheid op de werkvloer geopend. Met als afdronk: houd het klein, en begin vooral!
Kijk de meest toegankelijke weekstart van Nederland hier terug.
"Laten zien hoe makkelijk en leuk het is"
Waarom lukt het niet om mensen met een beperking, die aan de slag kunnen en willen, een toegankelijke werkplek te bieden? In tijden van personeelskrapte zou een toegankelijke werkplek juist een oplossing kunnen zijn. Hoe zorgen we dat deze mensen onbeperkt aan de slag kunnen? Over die vraag gingen werkgevers en werknemers samen met ervaringsdeskundigen in gesprek.
Illya Soffer, directeur van Ieder(in), initiatiefnemer van de Week van de Toegankelijkheid, trapte samen met Fer Nieuweboer, afdelingshoofd ministerie SZW, het gesprek af. Haar boodschap: “Deze week staat in het teken van inspireren van organisaties om te laten zien hoe leuk, en vooral makkelijk, het kan zijn om een toegankelijke werkplek te worden. We motiveren hen om hier nu ook echt werk van te gaan maken, zodat overal in Nederland meer mensen met een beperking aan het werk kunnen. Aan de slag dus!”
Het zijn woorden die met gejuich worden ontvangen door Sanne Wesseling, aanwezig in het publiek bij de weekstart. Wesseling is beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS en heeft zelf een fysieke beperking. "Deze aandacht is zo belangrijk. Het gaat erom dat we samen drempels wegnemen. En dan bedoel ik niet de fysieke, maar vooral de figuurlijke drempels die soms nog bij werkgevers en managers leven."
“Maak het praktisch en begin klein”
Via de stichting SWOM (Studeren en Werken op Maat) is ze zes jaar geleden bij VWS komen werken. De stichting is ook aanwezig op de meest toegankelijke weekstart van Nederland in de persoon van oprichter Bart de Bart. "Vaak worden hele grote woorden over toegankelijkheid gebruikt. Daar help je niemand mee. Ga het gewoon doen: hou het klein, maak het praktisch en ondersteun mensen zodat ze echt aan de slag kunnen.”
Sanne knikt instemmend. “Bij VWS was ik de eerste die via de banenafspraak bij mijn afdeling kwam werken. Door gewoon met één persoon te beginnen ervaar je of het wel of niet past. Vaak is dan de belangrijkste drempel al weggenomen.”
“Wij denken in oplossingen en kansen”
Inmiddels heeft Sanne zich van beleidsondersteuner opgewerkt tot beleidsmedewerker. “Ik denk dat wij soms zelfs een grotere bijdrage kunnen leveren ten op zichte van de mensen zonder een beperking. Wij moeten elke dag oplossingen bedenken voor tegenslagen. Als de lift stuk is, als het toilet niet goed bereikbaar is. Daarom zijn wij getraind om out of the box en in oplossingen te denken.”
Het zijn woorden die Hielke Bosch als ervaringsdeskundige en journalist onderschrijft tijdens de weekstart. “Als je mensen zoekt die in kansen en oplossingen denken, moet je mensen met een beperking hebben. Want wij zijn al 24/7 bezig met het denken in oplossingen, omdat we leven in een wereld die niet op ons is aangepast.”
Concrete lessen
Genoeg reden om meer ruimte te creëren op de werkvloer voor mensen met een beperking. Uit het panelgesprek onder leiding van presentator Zjos Dekker met Kirsten Verstraten (Alliander), Nelleke van Lomwel (NTR) en Marloes Klomp (Emma at Work) kwamen drie concrete lessen voor een toegankelijke werkvloer naar voren:
1. Denk als organisatie niet in problemen voor een ander, maar vraag concreet aan iemand wat diegene nodig heeft om het werk te kunnen doen.
2. Voer het gesprek over toegankelijkheid organisatiebreed en niet alleen met mensen met een beperking.
3. Zet als werkgever de stap naar een toegankelijke werkplek. Er is, onder andere vanuit de Rijksoverheid, al veel mogelijk op dit gebied.
Het zijn stappen in deze Week van Toegankelijkheid die Sanne hoop geven. Haar droom? ‘Dat over 5 jaar bij elke organisatie in Nederland mensen met een beperking werken.’ Hoe? Door gewoon te beginnen…
De digitale starterskit
In de starterskit zitten onder andere gesprekskaarten, goede voorbeelden en tips voor een inclusieve werkomgeving. Hiermee kun je zelf het gesprek starten over toegankelijkheid op de werkvloer.
- Voorbeeldverhaal Vrije Universiteit Amsterdam
- Voorbeeldverhaal Netwerkbedrijf Alliander
- Voorbeeldverhaal Social Label
- Voorbeeldverhaal ASML
- Voorbeeldverhaal Leeuwendaal
- Tips voor een inclusieve werkomgeving
- Gespreksstarter Vraagje?!
Op de hoogte blijven van Vraagje?!, volg ons op Instagram @vraagje.doeonbeperktmee en start het gesprek over toegankelijkheid met de gespreksstarter vraagje.nl.